Bruno Gonzales v Budimpešti in Atenah

Letošnjo sezono je Bruno Gonzales sklenil svoje učenje na Madžarskem prepoloviti; s svojega letnega urnika je spustil jesenski termin v Budimpešti, ki je mnogim prišel že kar v navado. Pri ohranjanju absorbcijske konstante sta porabljeni čas na tatamijih in nastavljena pozornost oz. intenzivnost ¨prisotnosti¨ v obratnem sorazmerju: enkrat manj časa zahteva enkrat večjo pozornost. Na srečo se je lahko, sicer okrnjena, slovenska ekipa udeležila še seminarja v Atenah, ki pa ni bil samo ponovitev tistega iz Budmpešte; na in v nekaterih točkah je bil tudi njegova nadgradnja.

Prvi je bil tehnično zelo trdno strukturiran: poudarek na jasnem napadu, pravilnem prijemu, ki omogoča vadbo, točnem gibanju, ki omogoča izvedbo tehnike izpod primeža ushiro katadori kubishime. Izbira tehnike določa izbiro ˝izhoda˝, izpod desne ali pa izpod leve roke. Tako je bil razdeljen tudi trening, najprej vadba osnovnih tehnik iz izhodišča zapestja v katadori prijemu, nato učenje alternative izpod prijema kubishime. Za ogrevanje, ki je bilo predvsem v prid uporabi bokov pri sproščenih ramenih, je mojster postregel s svojimi variantami na klasično bokken kato.

V predpoletni Grčiji je bilo ogrevanje prvi dan ravno tako postreženo z bokkenom; deležni smo bili nekaj novih rešitev v ˝disciplini˝ tachi dori (odvzem orožja/meča/bokkena napadalcu s pomočjo tehnike). Uvod v naslednji dan so začeli osnovni gibi v jo wazi, kjer je učitelj dajal vedno več pozornosti na pozornost, se pravi na trdnost stava, na zbranost, ki se ne kopiči v glavi temveč v telesu, nefiksiranosti na pratnerja, ki je bila potrebna pri prostoročnih tehnikah. Trdnost strukture s prejšnjega seminarja se je tu, z večjim poudarkom na sproščenem gibanju, seveda razgibala: številne tehnike, ki jih ponujata osnovni ˝kubishime rešitvi˝, so postale brezštevilne.

Zaporedna seminarja sta se tako zlila v lepo celoto, ki je skozi ogrodje kubishime velela kar najvišjo mero pozornosti/prisotnosti, ki jo je učitelj lepo povzel v (domnevno) svojih besedah: ˝If you choose, the problem becomes your solution.˝

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Iskanje samega sebe

Gimnazija Jesenice

Arhiv

Pokaži več